Истината за трамвая (част 2)

Има огромна разлика между аргументите и средствата за информация. Или, в резултат на запитвания и въпроси, които са легитимни за проект в тази област, дезинформацията е ярост в Квебек с трамвай. В знанията на информатора, бих искал да обърна внимание на проблемите или градските легенди, които циркулират по отношение на различни аспекти на проекта. За да обсъдя подробностите и фактите на експертните експерти и неекспертите или интерпретациите, ще представя Даниел Дженест, директор на Бюрото за проекти, и Беноа Кариер, директор на отдела за концепции и „интеграцията на транспортната система, която отговаря на всичките ми въпроси. Voici le second volet de ce compte-rendu.

• Прочетете също: Истината за трамвая

LES FILS QUI DEFIGURENT

За разлика от Réseau Express metropolitain (REM) в Монреал, който има запис на масивни катетри, проектът за трамвай в Квебек е конституция от контактни авиокомпании.

„Вкусно и елегантно е, малко е скъпо да видите точно каква е аурата на въздуха, когато става въпрос за coup d’éil ​​във видеото, което е представено през април (https://www.youtube.com/watch?v=ncT-aFwWN34). Това не е маркетинговото търсене, което може да се използва […] Той е направил концепцията за препратка да бъде завършена и след като е направил видео, което представя добре хората, без видео за среща“, обяснява Даниел Дженест.

Всички, които дават материала и акомпанимента е в съответствие с това, което искат да видят, толкова наклонности на момичетата, които имат височина 6,2 метра, размери, които могат да поддържат опората и пантографа.

Приказно видео от обиколката на трамвая беше направено от хора в социалните мрежи и създаде впечатлението, че той е бил агитиран от военна кола да се забавлява.

ПАРКОВЕ ПАРКОВЕ

Противниците на проекта твърдят, че parrons seront rallongés avec le tramway, parce que celui-ci est trop lent.

Или, добре, трамваят може да циркулира с максимална скорост от 70 км/ч, може да намали максималната скорост на паркиране в обществения транспорт с редовност, редовност, приоритет, капацитет (четири пъти повече от пътниците). ‘обикновен автобус) и неговата честота.

Проучване на общественото проучване през 2019 г. ще бъде премахнато, 82% от потребителите ще могат да прекарват по-малко време. Contrairement à la voiture, le tramway aura en effet priorité à tous les feux de circulation et circulera sur une plateforme à l’abri de la congestion.

Dans l’éventualité où vous le manquez, il passera de nouveau toutes les quatre à huit minutes aux heures de pointe, et toutes les huit à douze minute en dehor des hures de pointe.

Например, уволнението между Estimauville и университета Laval е на 43 минути пеша от метрото и на 25 минути пеша от трамвая за обслужване през 2028 г.

PAS ADAPTÉ POUR L’HIVER

Parmi les legendes urbaines, une qui revient constamment à propos du tramway consiste à prétendre qu’il ne s’agit pas d’un mode de transport adaptedé à l’hiver de Quebec.

Това са фалшиви и най-образцовите примери има в света, не само в ограбването на вилите в северната част на Европа.

Полезни материали за изработка на цилиндъри и компоненти на трамвайни серонтни адаптации към небето и стъклото, например порти, увертюра и ферментационни системи, планери, структура, обороти и други.

Платформата е много лесно преминаване в преминаването на трамвая и загуба на време или събития от определено време, при аура прибягва до специално оборудване.

29-те станции зад ъгъла са разположени във функцията за климат.

LES CAMIONS INTERDITS

Някои не се преструват, че големите камиони не се движат плюс циркулярите в центъра на града към причината за трамвая.

„В случая въпросниците са изпратени до СРБ и трамвая в старата версия, която е минала от Чарест и кой е монтирал високата сграда. Преместването на транзитните камиони до пристанището се усложнява от аксиалните платформи на Charest Est и de Couronne “, каза Benoît Carrier.

В текущата версия на проекта превозвачът на филмите или въздушните линии на контакт е стандартен и циркулацията е нормална, включително броят на камионите, които могат да бъдат засегнати от всички коловози.

За камиони, които са нормални, които могат да се използват само за преминаване по виадуктите на властите, мерките и наличието на специални оферти с цел преминаване на четирите от тях. «Mais on parle de cas d’exceptions», отбелязва М. Carrier.

PAS POUR LES BANLIEUES

От друга страна е известно, че трамвайните оператори не трябва да ходят до банките. Или се върнете с трамвая до автобусната услуга в тайните служби.

„Той не трябва да плаща повече от една от първите трамвайни линии, той управлява навсякъде“, каза Даниел Дженест. Мисля, че е амбициозно да се изстреля на 19 км. Това е голяма хапка, но е ясно, това е много солидна колона от твърди частици. »

Размисъл върху втората фаза от това да бъдеш предприемач. La Ville a déjà planché sur une portion du tramway partant du pôle d’échange Saint-Roch qui montait jusqu’à la 1повторно Avenue et jusqu’à la 76д Пътят за Шарлбург. Il faudra voir si c’est dans cette voie qu’on ira, ce qui apparaît fort вероятно.

Ce qu’on observe partout ailleurs, et qui se produira sûrement à Quebec, наблюдавайте M. Genest, «c’est qu’une fois que la vertébrale est en place, les gens en veulent plus. »

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/fr_FR/sdk.js#xfbml=1&version=v3.2&appId=452833365068139&autoLogAppEvents=1″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));