Mixmania, преди 20 години: toucher le ciel, puis tomber de haut

През 2002 г. бр миксмания faisait le pari de transformer de parfaits quidams en de jeunes vedettes de la pop en quelques semaines. Vingt ans plus tard, les membres d’Aucun regret et de Défense urbaine sont de nouveau réunis dans un documentaire sur ce fénomène tévévisuel sans précédent qui les a propulsés au sommet aussi vite retombé en so.

„Това е много добре. Но той не знае какво да очаква, това е премиера в света на телевизията и музиката“, отбеляза той по повод интервюто на Бианка Жерве, която направи преглед на творбите на анимационните и документални режисьори. миксмания. 20 години плюс просрочие, разпръснати върху Жаждата за mercredi. „Завладяващо е да видим тези тийнейджъри, които не са в най-добрите си ръце, които често са парфюми, се превръщат във ветеринари без нас. On s’identifiait à eux, on chantait et dansait avec eux, de notre salon », ajoute celle qui a été une de leurs plus grandis admiratrices à l’époque.

По случай 20-годишнината от събитието Бианка Жерваис организира и ретроспективна среща с членовете на конвенцията между двете групи, създали първото издание. Six des huit Mix за положителния отговор на поканата: Джули Сен-Пиер, Ариан Ланиел, Анабел Олива, Франк Хюдън, Еманюел Макюън и Пиер-Люк Блейс. Каролин Марку-Жендрон и Бенджамин Лалиберте не го опровергаха.

За да преведе образите на архивите, интервютата с техните съществителни, техните треньори или ехото на журналистиката на епохата, Бианка Жерве е релонга в успехите на fulgurant qu’ils ont vécu. И за да видите реакциите им на екрана, те не са готови да са на 20 години.

Il faut dire qu’après l’émission, Aucun regret et Défense urbaine ont vendu 250 000 албума, c’est plus que U2 la même année. Те са 227 пъти на сцената и един и половина, не е нужно да ходят в Center Bell и един от FrancoFolies. Това е без никакво легендарно представяне в Галериите на столицата, където има изложба на повече от 12 000 миксманиаци, които могат да заспят от търговския център до силата на пеенето 5-те основни et Докоснете целта с идоли. „Toi et moi jusqu’au sommet, toi et moi, on n’arrêtera jamais! »

Възстановяване на земята

Терминът турне, завръщането в реалността на този корков труд за младите артисти. Документалният филм е за празника на приключението миксмания avant tout, ce côté sombre de l’histoire n’est abordé que succinctement.

On voit quand même Annabelle Oliva confier à l’écran s’être sentie « е била »На 17 години, парче, което работи в магазин за дрехи в музикалната зала. Жули Сен Пиер се озова в ръцете на аниматорите, които настояваха децата да участват в предаване, напечатана по въпроса и видимо белязана от опита си.

„Бъдете етикетирани като Джули де миксманиятова е трудно да се доживее до юношеството, период на чар или изграден върху личността“, каза Жули Сен-Пиер в интервю за Devoir. Celle qui est aujourd’hui animatrice au 107.3 Rouge FM dit voir encore au quatidien des imacts de cette experience. „В професионалния си живот, например, отдавна имам синдрома на господаря. Бих искал да те видя отново, да защитиш мястото си, да бъда хор за другите. […] Това също е времето на aujourd’hui. »

Анабел Олива разказва за факта, че “чрез монтажите на руските емоции” в края на турнето настоящето е най-важното нещо, което трябва да се направи с други миксове. „Жалко е, искам да мога да си върна самоличността, да разбера какво се е случило в живота ми“, обясни той по телефона.

„По-трудно е също да се каже, че това е термин, който също може да се използва. Популярен е, насочен и – хоп! – tout s’arrête d’un coup. Обясних ти, че не е правил друг албум, друго турне. »

Elle regrette d’ailleurs que la production n’ait pas prévu un suivi psychologique pour les members, comme c’est le cas aujourd’hui dans plusieurs telérealités. „En même temps, ja comprends. Това е премиерното издание на жанра в Квебек, не е възможно да се каже, че ще бъде безплатно да се върне към нормалния живот. След 20 години психичното здраве няма да се занимава с aujourd’hui. »

Това е феномен, който е свързан с целия свят. Но той не знаеше какво да очаква, това е премиера в света на телевизията и музиката.

Премиите на телевизията

„Той тества някои от новите си телевизионни идеи, уникална концепция, без да знае какво намеква“, каза Пиер Барет, специалист по телевизията и директор на UQAM School of Media. За теб, миксмания този авангарден въпрос и отправна точка от царството, без да бъде напълно подкрепен от онези, които лесно могат да достигнат до “истина”.

Rappelons que Star Academy, Loft Story et Двойна професия на собственото си появяване на телевизора до следващия. Без да вярваме, че тези продукции са пряко вдъхновени от миксмания – ние сме за предимствата на адаптациите на чужди разширения -, M. Barrette voit de nombreuses resmemblances avec le docuréalité de Vrak.TV.

„Той ще обяви на тийнейджърите, че е един от избраните. На retrouve ça dans Двойна професия. Младите живеят заедно в таванско помещение и започва съжителството на таванската история. Et, bien sûr, cette idée de dénicher des talents et d’en faire des vedettes, qu’on retrouve dans Звездна академия да Гласът », Cite-t-il comme autant de parallèles.

За теб, миксмания съберете всички съставки, които се обръщат в по-голямата част от телевизионните реалности: конкуренция, видимост или предложения за тремплин на parfait quidams, популярността на ефимерността на кандидатите за връзки с обществеността.

„Поканете телевизионните водещи в интернет, те могат да видят какъв е шокът им и какво въздействие имат предвид: всичко това е ново в дебюта на 2000-те“, каза М. Барет. И това е малка революция в средата на тялото. La preuve en est, des années plus tard, que le concept de teléréalité, qui était voué à disparaître, selon plusieurs à l’époque, est désormais plus présent que jamais. »

За да гледате видеото

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId: ‘105451392851924’,
cookie: true,
xfbml: true,
version: ‘v2.8’
});
};

(function(d, s, id){
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “https://connect.facebook.net/fr_CA/sdk.js”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));